2022-08-23

4 sätt att hantera din ångest efter semestern

Dela:

4 sätt att hantera din ångest efter semestern

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Sommaren närmar sig sitt slut, och för de flesta innebär det en återgång till jobbet efter flera veckors semester. När man kommer tillbaka från ledigheten så är det helt naturligt att känna en viss ångest och oro. Men det är ändå viktigt att lyssna på hjärnans och kroppens signaler, och göra vad man kan för att hantera ångesten på rätt sätt – särskilt om den blir mer ihärdig och påverkar dig under en längre tid.

 

Att känna ångest inför att komma tillbaka till jobbet efter sommarsemestern är både naturligt och vanligt. Det är kroppens och hjärnans sätt att förbereda dig för att du måste ställa om, så att du är redo för de krav som ställs på dig när du arbetar. Ångesten kan också förstärkas av känslan att semestern inte var tillräckligt lång – eller tillräckligt lugn – för att verkligen tillåta dig att ladda om batterierna.

1. Mjuk övergång

För att lindra känslan av ångest och stress är det viktigt att försöka få till en så mjuk övergång som möjligt från ledighet till jobb. Att kasta sig rakt in i elden redan på första arbetsdagen efter semestern är ingen bra idé. Det kanske bästa alternativet är att jobba på distans de första dagarna, om man har den möjligheten. Men det finns också annat man kan göra: Se till att planera jobbstarten ordentligt och försäkra dig om att inte allt som är jobbigt och stressigt kommer över dig på en och samma gång. Planera in pauser i arbetet; ta ordentliga lunch- och kafferaster de första dagarna. Om du ska ha möte med en kollega, så gör det gärna till en ”walk and talk”.

Ångesten efter semestern beror delvis på att det känns jobbigt att kasta sig in i vardagens vanor och rutiner igen. Därför är det viktigt att se till att det inte sker för bryskt. Du kan till exempel fortsätta med några av sommarens och semesterns vanor några dagar eller veckor till efter att du börjat jobba. Planera gärna in fortsatta sommaraktiviteter med familj och vänner på kvällar och helger i några veckor till.

2. Ta hand om dig fysiskt

Om du vill få en jobbstart som är så fri som möjligt från stress, oro och ångest, är det viktigt att du tar hand om dig själv fysiskt. Den kanske enskilt viktigaste faktorn är att du sköter din sömn, så att du känner dig utvilad när du kommer till jobbet.

Men det kan också kännas skönt att motionera, så att du känner dig pigg, fräsch och klar i huvudet den första tiden efter semestern. Välj gärna en motionsform som gör dig lugn och harmonisk, kanske i anslutning till naturen.

3. Jobba med fokus och koncentration

Det är också viktigt att ta hand om sig själv psykiskt och mentalt när man börjar jobba igen. När man går från semester till arbete så är det lätt att känna sig mentalt splittrad, och då kan det vara bra att jobba lite extra med fokus och koncentration.

Det kan du göra genom att praktisera mindfulness och meditation, som har stöd i vetenskapen och kan ge snabbare resultat än man kanske tror. I korthet handlar det om att skaffa sig en sund distans till det ständiga flödet av tankar i huvudet, och fokusera på att vara närvarande i nuet.

Det finns också andra sätt att stärka fokus och koncentration. Vissa tycker att det känns skönt att ta en paus från sociala medier i några veckor, eftersom dessa mer eller mindre bygger på att vi ska vara okoncentrerade och ofokuserade. Andra väljer att gå eller cykla till jobbet istället för att åka bil eller kollektivtrafik, vilket också kan ge en möjlighet att samla sitt fokus inför arbetsdagen.

4. Tänk över din arbetssituation

I de tre råden ovan har vi utgått ifrån att din ångest i samband med jobbstarten är naturlig och övergående. Men vissa människor kan drabbas av en mer ihärdig ångest och oro, som i värsta fall har förföljt dem under hela semestern och blivit alltmer intensiv i takt med att jobbstarten närmar sig. Om du känner igen dig i den beskrivningen så har du all anledning att tänka över din arbetssituation.

Kanske är din ångest ett tecken på att det finns för lite som känns positivt eller för mycket som känns negativt i din arbetssituation. I så fall måste du ta den signalen på allvar.

Att det finns för lite som känns positivt betyder att du saknar något. Kanske tycker du inte att jobbet är tillräckligt utmanande eller ger tillräckligt goda utvecklingsmöjligheter. Kanske tycker du inte att du får använda dina talanger i tillräckligt hög utsträckning. Att det finns för mycket som känns negativt kan till exempel handla om att det råder konflikter på jobbet, att chefen inte lyssnar på dig eller att du har en orimlig arbetsbörda.

I så fall behöver du ta reda på vad som känns fel med din arbetssituation och vad du kan göra åt den. Det kan du göra genom att själv analysera situationen och/eller genom att prata med din familj, med din chef eller med en coach. Oavsett om du saknar något positivt eller upplever för mycket av något negativt, eller både och, så måste du göra någonting åt saken. Om du BÅDE saknar något positivt och upplever något negativt, bör du nog överväga möjligheten att byta jobb. I annat fall kan du hitta en lösning tillsammans med din chef. Problem kan lösas, roller kan omdefinieras och det kan finnas fler utvecklingsmöjligheter än du kanske tror.

Man ska inte bli för alarmerad om man känner en viss ångest när man återgår till jobbet efter semestern, men det är alltid viktigt att vara uppmärksam på sina egna signaler. Om signalerna är på allvar, så bestäm dig för att ta tag i saken direkt och göra hösten till en välbehövlig nystart.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.