2023-08-18

4 tips för att tackla ångesten efter semestern

4 tips för att tackla ångesten efter semestern

Senast uppdaterad: 28 september 2023

I augusti är det många som börjar jobba igen efter semestern, och trots att ledigheten förhoppningsvis har gett både vila och ny energi så är det vanligt att man drabbas av ångest när man återgår till vardagen. Det är fullt normalt, men det är ändå viktigt att hantera ångesten på rätt sätt och lära sig att tolka den. Här kommer därför 4 tips på hur du – eller dina medarbetare – kan klara av övergången från semester till jobb och få en så bra höst som möjligt.

 

”Efter semestern”-ångest är en fullt normal känsla som man bör acceptera som en naturlig del av livet. Det är skönt att vara ledig, och när ledigheten tar slut så kan man känna sig lite nere under en period – konstigare än så behöver det inte vara, och det är inte fult att känna på det viset.

Däremot så kan det vara viktigt att tackla känslan på rätt sätt för att få en bra start på hösten. Om ”efter semestern”-ångesten är mer påtaglig så kan den dessutom innehålla värdefull information om din arbetssituation. Den är med andra ord en potentiell källa till självinsikt.

Här kommer därför 4 tips på hur du kan tackla och samtidigt utforska din eventuella ångest och stress. Tipsen kan också användas till att hjälpa medarbetare att hantera återkomsten till jobbet.

1. Ha inte för bråttom tillbaka till vardagen.

Den mest självklara och uppenbara anledningen till att vi drabbas av ”efter semestern”-ångest är att vi förlorar den frihet som har blivit en normalitet under semestern. När man är ledig så vänjer man sig snabbt vid härliga sovmorgnar, spännande resor och utflykter, umgänge med familj och vänner och att spendera mycket tid utomhus (om det inte regnar…). Sedan tar semestern slut, och plötsligt ska man återgå till strikta rutiner och att tillbringa hela dagarna på ett kontor. Dessa tvära kast kan ge upphov till både ångest, stress och en viss tomhetskänsla.

Ett bra sätt att hantera det kan vara att mjukstarta i stället för att gå från 0 till 100 direkt. Om arbetsgivaren tillåter det så kan man till exempel jobba hemifrån några dagar under den första arbetsveckan. Som chef/arbetsgivare kan man också se till att medarbetarna får en behaglig mjukstart så att de får möjlighet att landa i arbetets vardag. I förlängningen kan det vara gynnsamt för medarbetarnas produktivitet och välmående.

Ett annat sätt att mjuka upp övergången från semester till arbete är att inte omedelbart sluta med alla semesterns aktiviteter, bara för att man har börjat jobba igen. Planera gärna in en rolig helgaktivitet att se fram emot, gärna utomhus om vädret tillåter det, så att kontrasten mellan semester och jobb inte blir lika påtaglig. Det är ett bra sätt att lindra den lite deppiga tomhetskänsla som kan uppstå när de roliga aktiviteterna ska bytas ut mot en grå vardag.

2. Sköt om din hälsa och ditt välmående.

Hälsa och välmående är alltid viktigt, men i övergången mellan semester och arbete spelar det en extra betydelsefull roll. När man känner sig nere så är det lätt hänt att man börjar slarva med exempelvis kost, sömn och motion – och just därför bör du vara extra uppmärksam på hur du tar hand om dig själv. Ät nyttigt, se till att få den sömn du behöver och se till att motionera – gärna utomhus – så att du känner dig pigg och fräsch. Den känslan skapar en bra grund för att undvika ångest och få en pigg och stark start på hösten.

Var också uppmärksam på känslor av stress i samband med jobbstarten. Använd dig av metoder för att hantera och lindra stressen, exempelvis meditation.

3. Reflektera och utvärdera.

”Efter semestern”-ångest är en fullt normal känsla, men den är ändå värd att reflektera över, dissekera och utvärdera. Vad består din ångest av och vilka slutsatser kan du dra utifrån den? Genom att försöka förstå din ångest kan du lära dig mycket om dig själv och dina behov. Om ångesten till exempel handlar om en rädsla för stress och en tung arbetsbörda, så säger det någonting om din arbetssituation. Om den snarare handlar om att jobbet känns tråkigt och meningslöst – eller att det blir jobbigt att konfronteras med kollegorna igen – så säger den någonting annat.

Din ångest kan tala om för dig att du står inför en stor utmaning, att du behöver hjälp att hantera stress eller att förbättra din arbetssituation, att du längtar efter förändring eller att du känner precis rätt nivå av nervositet inför en krävande arbetshöst. ”Efter semestern”-ångesten innehåller kort sagt en massa dolda budskap, och är en värdefull källa till självinsikt och självkännedom. Analysera och reflektera över din ångest, gärna med hjälp av en coach, eller bara tillsammans med din chef, med kollegor eller med familj och vänner.

4. Sätt upp mål inför hösten.

När du reflekterar över din ångest och vad den säger om din arbetssituation, så bör du också dra slutsatser av det. Och då bör du agera på dessa slutsatser. Se därför till att reflektionen utmynnar i att du sätter upp mål inför hösten, så att du vet vad du vill uppnå och vilka förändringar du eventuellt vill göra i din arbetsvardag. Det behöver inte handla om dramatiska förändringar, tvärtom så är det ofta en fördel om man bara gör smärre korrigeringar.

Det viktiga är att du har dragit slutsatser av din ”efter semestern”-ångest och att du vet vad du vill uppnå. Att sätta upp mål kan också vara ett bra sätt att trigga igång motivationen och engagemanget inför hösten. När du arbetar fram dina mål så börjar hjärnan att jobba, och då sugs du in i arbetet igen på ett engagerande sätt.

Visst kan det vara jobbigt att känna ångest och stress när jobbet drar igång igen, men om man hanterar och utnyttjar ångesten på rätt sätt så kan man vända den till en fördel och låta den visa vägen mot en spännande och produktiv arbetshöst.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.