2021-11-30

5 möjliga orsaker att du känner stress

Dela:

5 möjliga orsaker att du känner stress

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

För att kunna förebygga eller övervinna stress, måste man först ta reda på vad som orsakar stressen. Det finns många olika faktorer, både i omgivningen och inom oss själva, som kan göra oss stressade. Genom att gå till roten med problemet, analysera det och sedan agera – gärna med hjälp utifrån – kan du komma ut som en sundare människa på andra sidan. Låt oss därför titta på 5 möjliga orsaker till att du känner stress.

 

1. Ditt schema.

Ibland är man stressad för att man har för mycket att göra. Det kan i sin tur bero på flera olika faktorer. Om stressen beror på att din arbetsgivare ställer orimliga krav och har gett dig ett orealistiskt schema, så måste du förstås prata med din chef om saken. Innan dess kan det vara bra att prata med kollegor och eventuellt med en facklig representant. Försök att vara öppen för olika lösningar som skulle kunna fungera både för dig och för arbetsgivaren – men ställ som krav att problemet faktiskt ska lösas. Ett orealistiskt eller orimligt schema kommer i förlängningen att skada både dig och arbetsgivaren.

Det behöver dock inte alltid vara arbetsgivarens ”fel” att ditt schema gör dig stressad. Det kan också vara så att du behöver hitta lösningar som fungerar för just dig som individ. Tillåter din arbetsgivare hybridarbete eller andra flexibla lösningar? Skulle det kunna göra dig mindre stressad? Eller är det tvärt om så att du idag jobbar flexibelt, men att det gör dig stressad? Alla människor mår inte bra av flexibilitet och hybridarbete. ”Friheten” kan lika gärna kännas som ett fängelse, om den leder till att gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut, och att man känner sig pressad till att alltid vara tillgänglig. Fundera på vilken typ av schema och vilka arbetsrutiner du egentligen skulle må bra av. Strunta i vad som är trendigt just nu eller vilken lösning folk tycker att du ”borde” föredra.

Fundera också över om du verkligen har för mycket att göra på jobbet, eller om du snarare har för mycket i privatlivet. Att ha småbarn hemma eller en sjuk mamma på ålderdomshemmet samtidigt som man jobbar heltid kan göra vem som helst stressad. I så fall bör du dels se över balansen mellan arbete och privatliv, dels ta reda på om det finns människor i din omgivning som vill hjälpa dig med en del av bördan. Det kan också vara bra att skaffa sig grundläggande kunskaper om Time Management, så att oviktiga saker inte tillåts stjäla tid från det som är verkligt viktigt för dig, både i arbetslivet och i privatlivet.

2. Din livsstil.

En dålig eller slarvig livsstil kan påverka dig mer än du kanske tror, och också orsaka stress. Den kanske största boven i dramat, åtminstone för väldigt många som arbetar heltid och har ett krävande jobb, är sömnen. Om du sover dåligt kommer du alltid att känna dig ”jagad” av stress, trötthet, koncentrationssvårigheter och en känsla av att ingenting i livet fungerar. Ditt sömnbehov bör du aldrig kompromissa med, annat än under väldigt, väldigt avgränsade perioder som absolut inte får återkomma alltför ofta.

Detsamma gäller din kost. Om du inte äter nyttigt och på regelbundna tider, kan du kallt räkna med att bli trött, stressad, grinig, ofokuserad och drabbas av ständiga humörsvängningar. Om du sköter din kost och din sömn så kommer du upptäcka att du plötsligt hinner med allt det där som du tidigare var så stressad över.

Motion är också helt avgörande, av flera skäl. Dels är det bra för din hälsa, och du slipper att drabbas av ständiga krämpor för att du är stel och orörlig. Dels får du bättre kondition, vilket gör att du orkar mer – fysisk och mental ork är mer sammanhängande än du kanske tror.

Träning och motion behöver inte nödvändigtvis ske på ett gym. Tvärtom är det nyttigt att vara ute i friska luften, helst i en grön miljö. Då mår du bättre, tänker klarare, blir mindre stressad och orkar mer.

Det finns också en lång rad andra livsstilsfaktorer som kan ha stor påverkan på din stressnivå. Det kan handla om alltifrån din alkoholkonsumtion (riskbruk är vanligt bland personer med stressiga jobb) till din ekonomi eller boendesituation. Det kan också handla om relationer till människor i din omgivning, vilket är nästa punkt på listan.

3.  Din omgivning.

Din omgivning, alltså människorna som du umgås med på regelbunden basis, kan ha stor inverkan på din stressnivå. Även här kan det handla om antingen arbetslivet, privatlivet eller både och. Ansträngda relationer på arbetsplatsen är ett vanligt problem, och kan ge upphov till enormt mycket stress och oro. Det kan handla om konflikter, dålig kommunikation eller i värsta fall respektlöshet mellan vissa kollegor. Även här gäller det att gå till roten med problemet, helst med hjälp av en chef. Problemet kan handla om att någon/några beter sig illa, men minst lika ofta beror det på organisatoriska problem eller missförstånd som gör människor stressade, vilket väcker känsloreaktioner. Försök alltid att se saker ur den andras perspektiv, så att du inte själv blir den som överreagerar och går för långt i konflikten. Men acceptera aldrig om någon behandlar dig illa. Hur det än må vara så behöver problem i relationerna på arbetsplatsen ofta lösas av chefer eller av utomstående konsulter.

Din omgivning i privatlivet kan också göra dig stressad. Konflikter eller kommunikationsproblem inom familjen, släkten eller bekantskapskretsen kan i värsta fall ta över hela ens tillvaro, vilket självklart orsakar stress. Det kan handla om att någon förväntar sig för mycket av dig, eller vice versa. Det kan också handla om att någonting i relationen är outrett. Fundera på om det är dags att sätta sig ner och prata i lugn och ro med personen i fråga, om det är dags för terapi – eller om du faktiskt behöver ta avstånd ifrån den personen under en period.

4. Dina tankar.

Vi har alla en inre röst, och den rösten är tyvärr inte alltid vårt största fan. Det är väldigt vanligt att ångest, oro och stress beror på saker som de facto inte existerar, annat än i vårt eget huvud. Det kan handla om saker som vi tror kommer att hända, konversationer som aldrig har ägt rum annat än i vårt eget huvud, kritik som man tror kommer från omgivningen men som egentligen kommer från just den där inre rösten.

Din inre röst kan vara perfektionist och ställa orimliga krav, både på dig själv, på andra människor och på livet i stort. Den kan övertala dig om att du inte duger, att du inte är omtyckt eller att du inte kommer att klara av de utmaningar du ställs inför imorgon. Vissa människor blir ”workoholics”, för att den inre rösten säger att deras människovärde bara kan mätas i prestationer. Andra blir snarare passiva och deprimerade när tankarna börjar snurra och rösten överröstar förnuftet.

Det finns flera sätt att komma till bukt med negativa tankar, ångest, oro och depression. Om du har allvarliga problem måste du söka professionell hjälp, och även om problemen är mindre allvarliga så kan det vara bra att prata med någon om dina tankar. Men det finns också mycket du kan göra själv. Använd rationalitet och förnuft för att kritiskt ifrågasätta allt som din inre röst säger. Skulle det vara okej att säga liknande saker till någon annan människa än dig själv? Varför säger rösten ingenting om allt det du är bra på? Skriv ner motargumenten mot det rösten säger. Träna också på att tysta ner den helt och hållet, exempelvis genom meditation. 

5. Känslan av att du inte utvecklas.

Alla människor har drömmar och mål i livet, och de är viktiga för oss. I dagens värld ligger vägen öppen för att förverkliga sig själv, åtminstone om man har turen att leva i västvärlden. Och det kan vara en stor källa till stress. För även om du teoretiskt sett kan förverkliga alla dina drömmar, så finns det en vardag som väldigt lätt kommer emellan. Du måste först och främst försörja dig, sköta ditt jobb och ta hand om din familj, och därför kommer drömmarna ofta i sista hand.

Att förverkliga alla sina drömmar är få förunnat, men de flesta av oss vill åtminstone ha möjligheter att utvecklas i karriären och i livet. Det hänger dock väldigt mycket på en själv.

Om du känner att åren går och att du bara står och stampar, så är det du själv som måste ta tag i det. Först måste du definiera vad utveckling skulle kunna innebära för dig, och därefter måste du ta det första steget och börja agera för att den utvecklingen ska bli möjlig. Det kan handla om att byta roll, byta jobb, flytta, starta ett eget företag eller utveckla din kreativitet. Det viktiga är att du förbinder dig att agera, kanske med hjälp av någon utomstående som stöttar dig genom processen.

Att inte utvecklas eller inte känna att man har hittat sin rätta plats i livet skapar stress, och vill du bli av med stressen så måste du gå till roten med problemet. Ta reda på vad som orsakar stressen, analysera problemet – och se till att göra någonting åt det redan idag.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.