2023-02-16

5 sätt att boosta din produktivitet i februari

Dela:

5 sätt att boosta din produktivitet i februari

Senast uppdaterad: 26 juni 2023

Kalla, gråa februari borde kanske vara den mest produktiva månaden på året, men undersökningar har visat att det snarare är tvärtom. I februari har vi förvånansvärt svårt att vara produktiva, kanske för att högtiderna just har passerat medan våren fortfarande känns långt borta. Men det finns sätt att boosta sin produktivitet i februari. Det gäller bara att bestämma sig för vad man ska göra, hur man ska göra det – och hur man ska undvika vinterdepp och distraktioner.

 

Egentligen finns det många argument för att årets första månader borde vara extra produktiv; vi har just kommit tillbaka från en förhoppningsvis stärkande julledighet. Dagarna börjar långsamt, långsamt bli ljusare igen. Och vädret är av sådant slag att det närmast uppmanar oss att sitta inne på kontoret och slita med jobbet.

Men undersökningar har visat att januari och februari är de minst produktiva arbetsmånaderna. Årstiden påverkar vårt humör och därmed vår motivation och produktivitet. Men om man är medveten om problemet så kan man vidta medvetna åtgärder, och försöka vända det till en produktiv marsch mot ljusare tider.

Med den mentaliteten som utgångspunkt ska vi nu titta på 5 sätt att boosta sin produktivitet i februari.

1. Ta hand om dig själv fysiskt och psykiskt

Om du känner dig hängig, deppig och omotiverad i februari så kan du utgå ifrån att det beror på årstiden, såvida det inte finns något annat, specifikt skäl till att du mår som du mår. Vintermånaderna innebär ofta att vi sitter inne lite för mycket, rör på oss lite för lite, får för lite dagsljus, och så vidare.

Även om det känns kontraintuitivt att gå ut i kyla eller snöslask, så kommer det att få dig att må bättre. Schemalägg gärna en rask promenad varje dag, när det fortfarande är dagsljus, exempelvis på lunchrasten. Du kommer att känna dig friskare och starkare, både fysiskt och psykiskt. Var också noggrann med att sköta kosten och sömnen, som är extra viktiga under vintern.

Vintermånaderna bör över huvud taget ses som en tid då det är viktigt att ta hand om sig själv, eftersom årstiden inte ger oss någon draghjälp. Att ta hand om sig själv behöver inte bara handla om motion och fysisk hälsa, det bör också handla om den psykiska hälsan.

I februari kan det vara extra lämpligt att belöna sig själv med något roligt på fritiden – hitta på någonting som du vet kommer att göra dig glad.

2. Undvik distraktioner och multitasking

Som har framgått ovan är februari en månad då vi sitter inne mycket men ändå inte får så mycket gjort, vilket tyder på att vi är extra sårbara för distraktioner under de tunga vinterveckorna. Var därför vaksam på hur mycket tid du spenderar i sociala medier, på nyhetssajter eller vad som nu kan tänkas distrahera dig. Monitorera ditt eget beteende, så att du blir medveten om det och kan begränsa det.

En företeelse som är närbesläktad med distraktionerna är multitasking. Om du känner dig vinterdeppig och inte så skärpt, så är det lätt hänt att du småjobbar med allt möjligt, utan att egentligen få det viktiga gjort. Därför kan det vara bra att reglera din hantering av mejlflödet, som är en vanlig källa till multitasking. Om möjligt, bestäm dig för att du ska svara på mejl två gånger per dag, och däremellan ignorera inkorgen och fokusera på det du verkligen behöver få gjort.

3. Identifiera dina prioriteringar – och gör en uppgift i taget

Motsatsen till distraktioner och multitasking är förstås prioriterade arbetsuppgifter. Om du känner dig deppig och omotiverad så är det extra viktigt att du vet exakt vad du ska göra, så att du kan rikta all din fokus mot just den uppgiften. Då skapar du förutsättningar för att uppnå flow, vilket leder till att motivationen och produktiviteten ökar.

De mål som du ska uppfylla i arbetet bör du ha brutit ned i tidsbundna delmål, eller så har du en helt vanlig to do-lista som du har framför dig. Oavsett vilket så är det viktigt att arbetsuppgifterna har brutits ned i mindre uppgifter, och att du sedan prioriterar i vilken ordning du ska göra dem.

Om det är möjligt, gör en uppgift i taget och fokusera bara på den. Låt dig inte distraheras och få inte dåligt samvete om någon kollega vill att du ska göra andra saker. Om du vet att du har prioriterat saker i rätt ordning, så stå för din rationella och produktiva arbetsprocess.

4. Välj rätt tid på dagen för den svåraste uppgiften

Under vintermånaderna är det viktigt att vara medveten om hur årstiden påverkar oss, det har vi redan varit inne på. En sak som kan vara bra att tänka på är att du kan vara mer produktiv på vissa tider på dagen, och mindre produktiv på andra. Detta är väldigt individuellt – vissa av oss jobbar bäst på morgonen, andra lite senare på förmiddagen, åter andra efter lunch eller på sena eftermiddagen.

När känner du dig som mest alert? När orkar du koncentrera dig och fokusera på svåra arbetsuppgifter som kräver full koncentration? Planera din arbetsdag därefter. Schemalägg den svåraste eller den högst prioriterade arbetsuppgiften till den tid på dagen då du vet att du kan klara av den på ett effektivt sätt.

Om du jobbar hemifrån under full frihet är det här naturligtvis ännu enklare, då kan du jobba när som helst på dygnet. Om du är som mest produktiv sent på kvällen eller tidigt på morgonen, så varför inte planera in den viktigaste arbetsuppgiften då?

5. Var social och jobba med andra

Sist men inte minst så är kontakten med andra människor A och O om du vill övervinna vinterdeppen och bli produktiv i februari. Andra människor ger oss energi, och socialt umgänge är en av de bästa medicinerna mot deppighet och bristande motivation.

Försök därför att få in sociala aspekter både i arbetet och på fritiden. Föreslå samarbeten med kollegor om det kan vara givande. Lägg lite extra vikt vid det typiska småpratet vid kaffeautomaten, eller föreslå för chefen att ni ska anordna någon social aktivitet på jobbet i januari för att höja teamkänslan och arbetsmoralen i vinterkylan.

Planera också in sociala aktiviteter utanför jobbet, med familj eller vänner. Alla behöver det, men i januari har det en tendens att inte bli av, såvida inte någon tar initiativ till det. Se till att du blir den personen.

Februari kan kännas deppigt och hängigt, men till syvende och sist så är det som med alla andra månader och årstider: Det blir vad man gör det till. Så, se till att boosta din produktivitet och ditt humör så att du får en fantastisk start på året – så kommer nog våren snabbare än du vågat ana.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.