2022-01-14

5 sätt att nå bättre självinsikt

Dela:

5 sätt att nå bättre självinsikt

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Självinsikt är en viktig egenskap både i yrkeslivet och i privatlivet. De flesta av oss tror nog att vi känner oss själva väldigt väl och att vi vet hur andra uppfattar oss – men i själva verket har vi ofta ingen aning. Det finns dock ganska enkla och effektiva metoder för att öka sin självinsikt och därmed bli en bättre (själv)ledare och en mer empatisk människa. Här kommer 5 enkla tips som kan ta dig en bra bit på vägen.

 

Självinsikt handlar om att lära sig förstå sin personlighet, sitt beteende och sin motivation. Men det kanske viktigaste av allt, åtminstone för väldigt många av oss, är att förstå vilka signaler man skickar ut till omgivningen. Dessa signaler är avgörande för våra relationer till andra och för våra möjligheter att lyckas i yrkeslivet och i privatlivet – men trots det så vet vi i regel väldigt lite om våra signaler och hur de tas emot.

Självinsikt är mycket mer än att bara vara medveten om sina personlighetsdrag. Det handlar om att förstå hur man reagerar i olika situationer, varför man reagerar på det sättet och hur det uppfattas av andra. Styrs ditt beteende av förnuft eller känsla? Av genomtänkta värderingar eller av instinkter?

Bristande självinsikt kan få dig att gifta dig med fel person, eller förstöra ett förhållande med rätt person. Det kan också leda dig helt fel i karriären eller göra dig till en omöjlig samarbetspartner på arbetsplatsen. I extremfall, alltså, så illa behöver det ju inte vara för alla. Men någonstans innerst inne anar du säkert vilka omständigheter i ditt liv som åtminstone delvis kan härledas till en bristande självinsikt. Kanske är det så att du ofta råkar hamna i centrum för konflikter på arbetsplatsen? Eller kanske förundras du över att dina medarbetare inte verkar förstå saker som du tycker att du redan har förklarat?

Genom att arbeta aktivt med att förbättra din självinsikt, kan du lära dig att i högre utsträckning kontrollera och justera de signaler du skickar ut till omgivningen. Tids nog kommer det också att stärka din självkänsla och din egen förståelse för vad du egentligen värdesätter i livet.

Det finns många sätt att förbättra sin självinsikt, men här är 5 grundläggande tips som kan ge dig en bra start.

1. Monitorera ditt beteende och dina känslor.

Vi människor gör saker och känner saker under all vår vakna tid, men ofta går det på autopilot utan att vi reflekterar särskilt mycket över våra beteenden eller reaktioner. Därför kan det vara lärorikt att aktivt ”övervaka”, eller monitorera, sig själv under en period. Det kan man göra på många olika sätt, beroende på vilka beteenden eller känslor man vill lära känna bättre. Om du till exempel har problem med din ilska, så kan du föra en ”arg-journal” under några dagar – och försöka göra en notering varje gång du blir arg, oavsett om du lever ut ilskan eller bara bär den inom dig. Gör en kort notering där du skriver när du blev arg, vad som utlöste din ilska och vad du tror att den egentligen beror på. Efter några dagar eller veckor kommer du att börja se mönster i känslan och beteendet. Det kanske handlar om att du blir arg när du har sovit eller ätit dåligt, eller när du känner dig stressad, eller när du är i sällskap med vissa specifika personer. Reflektera över om känslan/beteendet kan bero på någonting annat än det du tror.

Eller om du är oroad över hur kommunikationen med dina medarbetare fungerar, så kan du på liknande sätt monitorera ditt beteende och sedan reflektera kring det. Lyssnade du färdigt när din medarbetare pratade, eller avbröt du? Förklarade du allting grundligt, eller tog du för givet att medarbetaren vet lika mycket som du?

2. Lär dig att se dig själv ur andras perspektiv.

Det här handlar egentligen också om att monitorera sig själv, fast på en lite mer avancerad nivå. Vi människor kan egentligen aldrig se oss själva ur andras perspektiv, men det är väldigt lärorikt att försöka. Ett bra sätt att göra det kan vara att använda papper och penna – då blir det mer konkret och arbetsamt än om man bara reflekterar i sitt eget huvud. Om du till exempel har haft en diskussion med en medarbetare, eller med din partner, så sätt dig ner efteråt och försök beskriva hur du tror att den personen tänker och känner. Och det viktigaste av allt – försök att beskriva hur du tror att den personen uppfattade dig i diskussionen. Gör en lista på fem saker som du tror att den andre tänkte om dig medan ni diskuterade. Kanske att du är envis? Smart? Elak? Överkänslig?

Om du vill bli bättre på att se dig själv ur andras perspektiv, så träna regelbundet på att skriva ner hur du tror att andra har uppfattat dig i olika situationer. Det behöver förstås inte bara vara efter heta diskussioner, utan det kan vara efter vilken situation som helst som involverar andra människor.

3. Be om feedback.

Ett lika bra eller ännu bättre sätt att ta reda på hur andra ser på dig är givetvis att be om deras feedback. Då kommer du säkert att få höra mycket som du redan visste om dig själv, men också en hel del som du aldrig ens hade tänkt på tidigare. Och kom ihåg att positiv feedback är minst lika viktig som ”konstruktiv” eller kritisk feedback, så ta tacksamt emot både och. Försök också att följa upp genom att agera på den feedback du får, annars är den ju helt bortkastad. Ju mer konkret feedback du får från olika människor, desto lättare blir det att inkludera den i sitt liv. Var därför extra uppmärksam på feedback som handlar om små, enkla och praktiska saker i vardagen.

4. Ta in nya influenser.

Vår självbild är väldigt beroende av omgivningen, eftersom vi speglar oss i den och får vår självuppfattning i förhållande till den. Om man vill stärka sin självinsikt är det därför viktigt att regelbundet ta in nya influenser, som man då tvingas förhålla sig till. Det absolut bästa sättet är nog att träffa nya människor – det kan verkligen få oss att se oss själva ur ett nytt perspektiv. Att byta miljö under vissa perioder kan också vara lärorikt.

Men det finns även andra sätt. Litteratur, konst och musik finns ju till för att få oss att reflektera över tillvaron och oss själva, och kan därför öppna upp för helt nya insikter. Att röra sig mer i naturen eller att börja med en ny sport kan också vara väldigt lärorikt, eftersom vårt förhållande till naturen och kroppen också påverkar vår självbild och självinsikt.

5. Avsätt tid för reflektion och utvärdering.

Sist men inte minst så måste man vara beredd att investera tid och energi om man verkligen vill jobba med sin självinsikt. För att uppnå en verklig förbättring krävs det att man är dedikerad på riktigt. Det kan ske genom coaching, om man vill ha professionell vägledning av en utomstående som verkligen finns där för att hjälpa till och stötta genom hela processen. Men det kan också räcka att bara avsätta en viss tid varje eller varannan vecka, då man kanske har egentid, reflekterar, skriver eller går en promenad. Det viktiga är att förstå att personlig utveckling och självinsikt inte kommer automatiskt, man måste ta saken på allvar för att det ska leda till verklig förändring.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.