2021-09-06

7 egenskaper alla (välmående) högpresterare har gemensamt

Dela:

7 egenskaper alla (välmående) högpresterare har gemensamt

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Att prestera på topp är något som de flesta av oss drömmer om, och så har det nog varit i alla tider. Men på senare år har någonting förändrats. Vi vill fortfarande vara högpresterare, men samtidigt vill vi också vara sunda och välmående människor som även värdesätter andra saker än den egna karriären. Men hur blir man en sådan människa? Här är 7 egenskaper som vi tror att alla välmående högpresterare har gemensamt.

1. De utövar självledarskap.

Om man vill prestera på topp så måste man ta ansvar för sin egen utveckling. I ett arbetsliv präglat av individuell frihet har självledarskap blivit viktigare än någonsin. En god självledare har en helhetssyn på sitt eget liv och förstår vikten av att göra rätt prioriteringar. Självledarskap hänger också samman med självinsikt – att veta vem man är, vilka värderingar man har, hur man beter sig och hur man brukar reagera i olika situationer. Att kunna leda sig själv är också en absolut förutsättning för att kunna leda andra.

2. De har mål och vision i sikte varje dag.

De flesta människor har gott om drömmar, mål och saker de vill uppnå i livet. Men sedan kommer vardagen och tränger sig på, och tyvärr är det alltför vanligt att vi ser vardagen och de långsiktiga drömmarna som två helt olika och orelaterade saker. Med den attityden kommer man inte långt. Långsiktiga framgångar och topprestationer uppnås genom goda vanor och rutiner, tillsammans med en förmåga att prioritera de insatser som verkligen ger resultat. Varje dag.

3. De vill alltid utvecklas och lära sig nya saker.

Att ständigt vara på jakt efter nya kunskaper, insikter och synsätt är en av de mest underskattade vägarna till kreativitet och framgång. Genom att alltid vara hungrig på kunskap och öppen för nya idéer kan man hitta svar på saker som man inte ens visste att man undrade över, och framför allt kan man se kopplingar som man aldrig tidigare har sett. Det är så kreativitet och innovation uppstår. Med en öppen och nyfiken attityd blir du också bättre på att leva ditt eget liv. Polletterna trillar ner en efter en och du upplever hur du blir allt mer klarsynt – vilket är en fantastisk känsla!

4. De sköter sin hälsa.

Det finns karriärister som skryter om hur de försummar sin egen hälsa i jakten på topprestationer. Det är ungefär som om en Formel 1-förare skulle skryta om att han missköter sin egen bil. Men som tur är så blir den attityden allt mindre vanlig i dagens arbetsliv. Om man vill prestera på topp, inte bara kortsiktigt utan även långsiktigt, så måste man vara väldigt noga med att sköta kost, motion, sömn och sin mentala hälsa. Stress, sömnbrist och andra besvär har en starkt negativ effekt på den kognitiva förmågan, och leder i värsta fall till utbrändhet. Kost och motion är också viktigt för att vi ska orka prestera. Att ta ansvar för din egen hälsa är därför en av de bästa investeringarna du kan göra om du vill bli framgångsrik i karriären och i livet.

5. De ger mer än de tar.  

Det här är något av en gyllene regel som gäller i såväl arbetslivet som i privata relationer. Högpresterare är smarta nog att inse att altruism, generositet och viljan att ”gå den extra milen” för andra människor är ett absolut ”win-win”-koncept. Genom att alltid fråga sig hur man kan bidra till andras utveckling och välmående, snarare än att bara tänka på sina egna behov, kan man bli en person som alltid tillför omgivningen ett enormt värde. Och då kan man vara säker på att det som studsar tillbaka till en själv också kommer att vara värdefullt.

6. De är inte perfektionister.

Att ha höga ambitioner är en fantastiskt god egenskap, men om man ställer alltför höga krav på sig själv riskerar man att köra fast i arbetet och så småningom bränna ut sig. Skillnaden mellan perfektionister och välmående högpresterare är att perfektionister ofta drivs av en kritisk ”inre röst”, som ständigt säger åt dem att deras arbete inte är bra nog. Välmående högpresterare strävar också efter excellens i många sammanhang, men drivs då av en genuin lust att göra jobbet så bra som möjligt. Och de inser också att allt faktiskt inte behöver vara perfekt – ibland får man nöja sig med ”good enough” så att man kan gå vidare till nästa arbetsuppgift.

7. De anammar förändringar.

Många människor är livrädda för förändringar, och det är egentligen inte särskilt konstigt. Man är rädd för att förlora det man redan har, som kanske har tagit åratal att bygga upp. Ibland är man till och med rädd för att förlora sig själv och sin identitet. Men framgångsrika och högpresterande människor inser att förändringar är en oundviklig del av livet – och att de i slutändan ofta leder till någonting bättre. Om man däremot försöker att motstå förändringen så finns det en stor risk att man så småningom förlorar sin vitalitet och livsgnista, och då blir det ändå inte mycket kvar av det man så gärna ville bevara. Kärnan och essensen i en människas liv och identitet förblir ändå densamma – och genom att anamma förändringar kan man se till att få ut det bästa av den essensen även imorgon.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.