2022-12-20

Julstressen en källa till självinsikt – och en startpunkt för din förändringsresa?

Stress management Tips

Dela:

Julstressen en källa till självinsikt – och en startpunkt för din förändringsresa?

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Helgdagar och ledighet, till exempel jul och nyår, är en vanlig källa till stress, ångest och depression. Många upplever både ett yttre och ett inre tryck under helgdagarna, vilket kan ha en rad olika orsaker. Men det finns metoder för att hantera julstressen, som också ger en tydlig fingervisning om hur du fungerar som person och vilka mentala faktorer du kan behöva bearbeta på lång sikt. Julen kan därför ses som en startpunkt för din kommande förändringsresa.

 

Julen är en högtid som vi gärna vill förknippa med gemenskap, värme och julefrid, men för många är högtiden också en källa till stress och ångest. De sista veckorna före jul innebär ofta att man har mycket att göra på jobbet, samtidigt som man ska hinna med både sociala event och förberedelser inför själva högtiden.

Det finns en rad olika orsaker till att man kan uppleva stress eller ångest i samband med jul och nyår. Det kan börja med att hela miljön och omgivningen förändras – gator, torg och gallerior fylls av människor som julhandlar, och överallt påminns man om den förestående högtiden. Hela scenariot kan ge upphov till en viss ångest och stress.

Många upplever också en finansiell stress, inte minst i tider av inflation, högre elpriser och så vidare. Hur ska man ha råd med alltifrån julmat och julklappar till långa resor för att hälsa på släkt och vänner?

Man kan också drabbas av en social relationsstress. Julen innebär ju ofta att man träffar familj och släktingar som man kanske inte umgås med på daglig basis, och som man kan ha en mer eller mindre ansträngd relation till. Dessutom kan relationen till ens partner och/eller till barnen utsättas för prövningar. Och den som inte har några sådana relationer kan tvärtom känna sig ensam under högtiderna.

Sist men inte minst så är jul och nyår en vanlig källa till existentiell stress, eftersom vi i sådana sammanhang ofta reflekterar över och utvärderar vår egen tillvaro. Det kan öppna upp för en känsla av ångest – men man kan också vända det till något positivt.

Julstressen säger mycket om dig

Det är naturligt att helgdagarna medför en känsla av inre och yttre tryck. Julledigheten kan upplevas som ett ”test” på hur lycklig du är, hur lycklig din familj är, och så vidare. Men julstressen kan faktiskt också användas som en källa till självinsikt.

Vilken typ av julstress du känner, säger väldigt mycket om dig som person. Och den kunskapen kan du använda dig av för att bearbeta din mentala hälsa och stärka ditt självledarskap, inte minst på lång sikt. Du kan också se julen som en nyttig möjlighet att träna upp din förmåga att hantera stress och ångest.

Vad är själva grundorsaken till din jul- och nyårsstress? För många människor handlar det om perfektionism. Inte minst föräldrar har en tendens att vilja ge sina barn den perfekta julen, så att de i framtiden kan blicka tillbaka på en fin barndom.

Men om du är perfektionist under julen, är risken stor att du är perfektionist även under resten av året. Och i så fall kan det vara en vanlig källa till stress för dig oavsett om det är jul eller vardag. Då behöver du träna på att hantera din perfektionism.

En annan grundorsak till att du känner julstress kan vara att du är dålig på att leva i nuet och njuta av stunden – du tänker bara på vad som väntar nästa dag, vilka förväntningar som finns, hur saker och ting borde vara och vad som skulle kunna gå fel.

I så fall kan du behöva träna på sådant som mindfulness och meditation – inte bara under julen, utan även när vardagen återvänder. Förmågan att njuta av ögonblicket, hur anspråkslöst det än är, kan ha enormt positiva effekter på den mentala hälsan.

Om du känner en existentiell ångest i samband med julen, så talar det för att du behöver prata med någon om var du befinner dig i livet, vad du saknar och vad du skulle vilja förändra. Även detta är en långsiktig fråga som i grunden handlar om mycket mer än bara julen.

Startpunkt för förändringsresa

Visst finns det många sätt att kortsiktigt hantera den stress och ångest som uppstår i samband med jul och nyår. Men vi vill istället framhålla vikten av att sätta stressen i ett sammanhang och förstå den utifrån ett större och mer långsiktigt perspektiv.

Din julstress säger någonting om dig, den kan ge dig självinsikt och bli en startpunkt för din förändringsresa. Träna på din självempati under ledigheten, och ta dig tid att reflektera över din situation. Samtidigt kan du också fokusera på att vara närvarande, både för dig själv och andra, vilket i sig är bra för det psykiska måendet.

Reflektera över hur du vill förändras som människa, utifrån din upplevelse av julen. Vilka konkreta förändringar vill du göra i ditt liv? Vilka mentala egenskaper vill du utveckla och vässa? Vad saknas för att du ska kunna känna att du befinner dig på en bra plats i livet?

Ta vara på den självinsikten, och bestäm dig direkt för att du ska ta med dig den in i nästa år. Genom coaching och vägledning, genom självreflektion och genom att sätta upp tydliga mål, kan du ta dig från punkt A till punkt B och uppleva en tydlig förändring i ditt liv – redan innan nästa högtid infaller.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.