2022-01-19

Nå din fulla potential – steg för steg

Dela:

Nå din fulla potential – steg för steg

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Att nå sin fulla potential handlar inte om att försöka ”göra det omöjliga”. Tvärtom – ordet ”potential” syftar på sådant som man redan har ”makten” och möjligheten att göra, om man samlar ihop sig och fokuserar sin energi på rätt saker. Det handlar om att ta reda på vad som håller en tillbaka, och sedan våga förändra saker så att allting kommer i rörelse. Alla som vågar gå utanför komfortzonen har möjlighet att nå sin fulla potential.

Vad håller dig tillbaka?

Det kanske vanligaste skälet till att man ännu inte har nått sin fulla potential är att någonting håller en tillbaka. Ofta handlar det om någon form av rädsla – till exempel att du är rädd för förändring, rädd för misslyckande eller rent av rädd för framgång. För att nå din fulla potential behöver du identifiera och konfrontera dina rädslor. Det enda sättet att övervinna en rädsla är att utsätta sig för det man är rädd för. Att våga gå utanför komfortzonen är absolut nödvändigt om man vill utvecklas som människa.

Förutom rädsla så finns det också andra beteenden, vanor och känslor som kan hålla dig tillbaka. Det kan handla om dina relationer till andra människor, eller om din oförmåga att säga nej till saker som egentligen känns fel i förhållande till dina mål. Kanske handlar det om din självkänsla – tillåter du dig själv att vara bra, kanske till och med bättre än andra, eller intalar du dig att du är för medioker för att ta nästa steg i din utveckling?

Vad det än är som håller dig tillbaka så måste du identifiera det, och sedan ta steget ut ur komfortzonen.

Förändra någonting, så kommer någonting hända.

Ett klassiskt misstag som vi nog alla gör ibland är att göra likadant hela tiden, men ändå förvänta oss nya resultat. Om du gör som du alltid har gjort, kommer resultat att bli som det alltid har blivit – eller möjligen försämras över tid, eftersom det kostar på att aldrig förnya sig.

Kort sagt: Om du förändrar någonting, kommer någonting att hända. Du måste sätta tillvaron i rörelse. Du behöver inte ha garantier för att det du gör är rätt, det viktiga är att du försöker ta dig vidare från ruta 1. Precis som nämndes i tidigare steg så handlar det om att våga ta sig ur komfortzonen. Och kom ihåg att det inte räcker med att tänka utanför komfortzonen. När du tänker på förändring så kan det kännas som att du gör någonting, men i själva verket är du kvar i samma gamla vanliga hjulspår. Du måste göra någonting. Och när du ser resultatet av det du gjort så kan du anpassa dig efter det och göra någonting nytt, tills din aktion börjar ge resultat.

Lär av dina förebilder (och av alla andra).

Hur ska man då veta exakt vad man ska göra utanför komfortzonen? Vilka handlingar kommer att leda dig i riktning mot din fulla potential? Det finns förstås många sätt att ta reda på det. Ett sätt kan vara att lära sig av sina förebilder, av sin omgivning och av andra människor över huvud taget. Var särskilt uppmärksam på människor som är ganska lika dig, när det gäller personlighet, mål och värderingar, men som har nått längre än du. Vad är det dessa människor gör annorlunda? Vilka vanor och rutiner har de? Vilken inställning till livet? Vilka vägar väljer de, och vilka håller de sig borta ifrån?

Du kan som sagt lära dig saker av alla människor, även om dina förebilder och människor som liknar dig kan vara extra intressanta att vara uppmärksam på.

Var nyfiken och väck barnasinnet till liv.

En sak som kännetecknar väldigt många människor som når sin fulla potential är att de drivs av nyfikenhet och lust. De flesta av oss har nog upplevt att arbete känns betydligt lättare och roligare när man låter barnasinnet finnas med i bakgrunden, så att man hela tiden känner sig nyfiken och känner lust att experimentera. Den känslan behöver man inte sitta och vänta på, utan den kan man själv odla genom att förändra sitt sätt att se på det man gör om dagarna.

Vilken typ av ”arbete”, kreativitet och experimenterande tyckte du var roligt när du var barn? Om du tänker efter så kanske du upptäcker att det finns ganska mycket av den varan i ditt nuvarande jobb, eller i de projekt som du drömmer om att förverkliga. Tillåter du dig själv att ha lika roligt som barnet i dig vill ha? Väljer du att se det lustfyllda i ditt arbete, och att vara öppensinnad och nyfiken? När du kan svara ja på dessa frågor så har du goda möjligheter att nå din fulla potential.

Sätt upp ett tidsbundet mål och berätta det för någon annan.

Sist men inte minst så måste du självklart ta fram en konkret plan för hur du vill komma närmare sin fulla potential. Den bör innehålla mål och delmål som är mätbara, och helst bör det finnas någon utomstående som håller dig ansvarig och checkar av att du följer planen. Det kan vara en vän, en kollega eller en coach. Det är en stor fördel om du har möjlighet att prata med någon om din utveckling, om dina mål och eventuella hinder du stöter på på vägen.

Alla ansträngningar kommer inte att leda till resultat, det är fullt naturligt att vissa försök helt enkelt går åt pipan, och då är det viktigt att du prövar någonting nytt (istället för att göra samma misstag om och om igen) och att det finns någon som stöttar dig, så att du inte ger upp.

Kom ihåg: Alla människor kan nå sin fulla potential. Det ligger i begreppets natur, eftersom potential handlar om det du ”kan” och det du har makten att göra om du vågar ta steget utanför komfortzonen och anamma de förändringar som kan leda dig fram till målet.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.