2022-06-21

När och varför ska du anlita en karriärcoach?

När och varför ska du anlita en karriärcoach?

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Sommaren är en tid för reflektion och det är inte ovanligt att man börjar reflektera över både karriär och framtid, eller åtminstone över var man vill befinna sig karriärmässigt om fem år. Men att faktiskt kunna konkretisera ner sina tankar i mål och action plans blir ofta den stora utmaningen. Månaderna går, vardagslunken tar över och den där stora omprövningen blir aldrig riktigt av. Så hur tar man sig vidare? Det är här karriärcoachen kommer in, som är specialiserad på att hjälpa dig att få klarhet i hur ditt nuläge ser ut, vad som är ditt nästa mål och hur du ska ta dig dit.

 

I dagens relativt individualistiska samhälle så är karriären det kanske tydligaste exemplet på individens frihet och möjlighet att själv bestämma över sitt eget liv. Det är en frihet att vara tacksam över, men det innebär också att man ofta kan känna sig utelämnad till sig själv när man ska göra svåra karriärval, eller över huvud taget försöka utröna vad som bör bli nästa steg i ens yrkesliv. Personerna i ens nära omgivningen är ofta upptagna med sina egna resor och har sällan anledning att sätta press på dig eller lägga sig i vilka val du gör. Därför är det lätt hänt att man kör fast.

En sådan situation kan se ut på många olika sätt. Kanske har du jobbat på samma företag och i samma roll i många år, och ids inte förnya dig eftersom vardagen kommer emellan och ingen pushar dig mot att ta nästa steg. Kanske har du redan börjat söka andra jobb, men märker att du inte kommer särskilt långt i rekryteringsprocessen. Eller kanske vill du göra ett så stort karriärskifte att du helt enkelt inte vågar ta tag i det, eller inte vet hur du ska börja. Hur ska man gå tillväga om man vill byta bransch helt och hållet? Eller starta ett eget företag?

I sådana situationer kan en skicklig karriärcoach inte bara vara startskottet, utan även bli helt avgörande för dina möjligheter att lyckas. Men det behöver inte alltid vara så dramatiskt – en karriärcoach kan också vara behjälplig även om du bara vill reflektera över eller ta ett mindre steg framåt (eller åt sidan) i din karriär.

Karriärcoach hjälper dig att navigera

En karriärcoach kan alltid vara till hjälp när du funderar över din nutida och framtida karriär. Coachen kan hjälpa dig att tydliggöra var du befinner dig nu, vart du vill ta dig och hur du ska ta dig dit. Coachingprocessen börjar med att du tillsammans med din coach fastställer vad du vill uppnå med coachingen, kanske i form av konkreta karriärmål som du vill nå.

En annan viktig pusselbit är att titta på din kunskap och kompetens, dina meriter, egenskaper och personlighetsdrag, för att skapa en bild av vilken potential och vilka valmöjligheter du har. Samtidigt är det också essentiellt att utforska din motivation: Vad vill du egentligen? Vad motiverar dig? Drivs du främst av inre eller yttre motivation? Är ditt nuvarande yrkesliv i linje med din inre motivation? Styrs du av din egen vilja eller av förväntningar som du upplever att omgivningen har på dig?

Coachen hjälper dig att själv hitta svaret på vilken typ av karriär du önskar dig i framtiden, och hur du kan ta dig närmare det målet. Rent konkret kan det handla om att ta fram en plan för din framtid och sätta upp mål och delmål som är realistiska och mätbara.

Men att förnya sin karriär kräver förstås mer än bara reflektion och målformulering. I praktiken finns det en lång rad konkreta saker att jobba med, oavsett vilken typ av karriärförändring du vill ha. Många karriärcoacher är experter på hur rekryteringsprocesser går till, hur ett CV och personligt brev bör formuleras och designas för att sticka ut på rätt sätt, hur man lyckas med en anställningsintervju, och så vidare. Andra coacher kan vara specialiserade på hur man går från anställd till egenföretagare, hur man bygger sitt eget varumärke eller hur man lyckas med sitt nätverkande.

Olika coacher kan alltså vara specialiserade på lite olika saker, och det är därför väldigt viktigt att du matchas med rätt coach. Om du hittar en karriärcoach som förstår din situation och har rätt kompetens och verktyg för att hjälpa dig så kan det vara helt avgörande för dina möjligheter att lyckas med ditt nästa steg i karriären.

Att anlita en coach innebär också att man får en press på sig utifrån, som leder till att man verkligen tar tag i sin karriär en gång för alla. En annan fördel är att man får ett utifrånperspektiv som kan vara helt ovärderligt, eftersom många människor hamnar fel i karriären på grund av att de har falska föreställningar om sig själva. En professionell person som ser dig utifrån kan hjälpa dig att frigöra dig från dessa falska föreställningar, och därmed öppna upp helt nya möjligheter.

Kanske skulle du med din personlighet och kompetens ha en helt annan potential om du vågade byta bransch? Eller kanske är det tvärtom bara en liten justering i din nuvarande karriär som behövs? En karriärcoach kan hjälpa dig att få en tydligare bild av vem du är som yrkesperson och vilka vägar du kan välja för att nå din fulla potential.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.