2021-12-20
Dela:
Senast uppdaterad: 28 februari 2023
Att genomföra en förändring i livet kan vara både jobbigt och svårt. Jobbigt därför att det nästan alltid kräver att vi lämnar komfortzonen, och svårt för att det kräver att vi ändrar på vanor och beteenden som sitter i ryggmärgen.
Men låt oss börja i rätt ände: Hur vet man att det är dags för en förändring?
Det finns många olika tecken som kan tala för att du behöver förändra någonting, stort eller litet, i ditt liv. Innerst inne vet du nog själv om en förändring behövs, och i så fall av vilken typ. Men låt oss ändå titta på några vanliga tecken på att en förändring är nödvändig.
En vanlig signal om att någonting är fel i ditt liv är att du gömmer dig i olika typer av verklighetsflykt. Höjdpunkten i ditt liv är att fly in i fantasivärlden, som du kanske når via film, tv-serier, musik, läsning eller sociala medier – och innerst inne vill du alltid befinna dig där. Verklighetsflykten kan också bestå i ”njutning” i form av att du proppar i dig godsaker eller dricker för mycket alkohol.
En annan, liknande signal är att du alltid ser fredagskvällen, helgen eller semestern som den stora höjdpunkten – allt annat är bara en nedräkning tills du får ta helg igen. Du hittar inga höjdpunkter i jobbet eller i det mer vardagliga privatlivet. Att se fram emot fredagen är förvisso allmänmänskligt, men människor som verkligen trivs i sin tillvaro brukar i regel se höjdpunkterna som mer utspridda över veckan.
Det är också vanligt att man blir mer negativ och bitter när man upplever att någonting är fel eller saknas i ens liv. Det kan ta sig uttryck i form av avundsjuka och missunnsamhet, nedlåtenhet inför andra människors drömmar och livsförändringar, återkommande sarkasm i största allmänhet, eller en överdriven svartsynthet. Denna negativa attityd kan antingen uttalas högt, eller mest finnas i ditt huvud, till exempel när du ser inslag ur andra människors liv i sociala medier, eller när du ser människor på stan. Och självklart riktar du den inte bara mot omgivningen, utan även mot dig själv i form av negativt självprat.
Det är också troligt att dina vänner kommer att höra av sig mer sällan, och bli mindre intresserade av dig, om du dels har en negativ attityd, dels uppfattas ha kört fast i livet. Om du snappar upp sådana signaler från din omgivning så är det ett väldigt starkt argument för att du behöver förändra någonting i ditt liv.
Dessa signaler tyder alltså på att det är tid för en förändring. Nästa fråga blir då huruvida du behöver en stor förändring i livet, till exempel att byta jobb eller yrkesroll, eller om du bara behöver en mindre förändring, till exempel att lägga till eller ta bort ett beteende eller en vana.
Det tydligaste tecknet på att du behöver byta jobb eller yrkesroll är helt enkelt att du tycker att jobbet är tråkigt, att du inte utvecklas eller utmanas på rätt sätt. Fråga dig själv om du upplever att ditt jobb har en mening och ett syfte, och försök i så fall att beskriva meningen eller syftet så specifikt som möjligt. Är jobbet meningsfullt på ett sätt som passar dig och dina värderingar? Om inte, vilken typ av jobb eller yrkesroll skulle kunna föra dig närmare din egen uppfattning om vad som känns meningsfullt? Och är jobbet i linje med dina mål i livet? Om inte, hur kan du ändra på det?
Ett konkret sätt att svara på dessa frågor är att skriva ner dina tre viktigaste prioriteringar i livet, och sedan jämföra det med vad du faktiskt gör om dagarna. Ägnar du en stor del av din tid åt dina viktigaste prioriteringar? Om svaret är nej, kan du vara säker på att du behöver en förändring. Den här övningen är inte bara applicerbar när det gäller jobbet, utan kan över huvud taget ge tydliga svar på vilken typ av förändring du behöver i ditt liv. Är familjen, till exempel dina åldrande föräldrar, en av dina tre viktigaste prioriteringar? I så fall kanske du behöver flytta så att du bor närmare dem. Det är bara ett exempel på hur man kan låta sina viktigaste prioriteringar vägleda en mot positiva livsförändringar.
Ytterligare en vanlig signal är att man alltid befinner sig i komfortzonen. Det ger ofta en känsla av att man å ena sidan alltid har det ganska bekvämt, å andra sidan känner sig märkligt rastlös. Allting går på vana och rutin, och man har sällan fjärilar i magen längre, varken på jobbet eller privat. I värsta fall kan det nästan kännas som att man lever i det förflutna – man vet att det liv man idag lever har passerat bäst före-datum, och att det är baserat på gamla drömmar och meriter. Om man känner så, så kan man vara säker på att någon typ av förändring är absolut nödvändig.
I komfortzonen har man sällskap av sina vanor, rutiner, beteendemönster och personlighetsdrag. Och ibland är det just dessa man behöver ändra på. Beteendeförändring är på ytan ofta mindre dramatiskt än att byta jobb eller flytta till en annan stad, men i praktiken kan små förändringar av vanor och beteenden göra stor skillnad.
Det faktum att du har just vanor och rutiner kan du vända till din fördel för att lyckas i din förändringsprocess. Studier har visat att det kan vara effektivt att knyta an en ny rutin till en gammal vana som redan är etablerad. Då har man större chans att lyckas, eftersom strukturen redan finns på plats. Om du till exempel vill börja meditera regelbundet, så bestäm att du alltid ska göra det innan du går in i duschen på morgonen – så behöver du inte fundera över när på dagen du ska göra det.
En annan bra metod kan vara att koppla samman en belöning med det önskade beteendet, så att det sker samtidigt. Om du tycker att det är jobbigt att motionera, men älskar att lyssna på podcasts, så bestäm att du bara ska lyssna på podcasts i samband med att du motionerar.
Förändring är nödvändigt för att vi ska känna lust och motivation i livet, och det nya året är ett utmärkt tillfälle att påbörja förändringsresan. Kom ihåg att alla människor kan förändras mycket mer än de själva tror – det är bara en fråga om att våga ta steget ut ur komfortzonen, mot någonting nytt och bättre.
I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.