2022-12-29

Nytt år – en verklig och meningsfull nystart?

Personlig utveckling Tips

Dela:

Nytt år – en verklig och meningsfull nystart?

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

När ett år är till ända och ett nytt tar vid så är det naturligt att du både vill blicka bakåt och utvärdera – och se framåt mot det som ska komma. Om du gör det på rätt sätt och ger dig själv rätt förutsättningar, kan årsskiftet bli början på den nystart som du hoppas på. Men för att det ska lyckas så krävs det att du är redo för en ärlig och konkret utvärdering och självreflektion, som sedan mynnar ut i en realistisk handlingsplan.

 

Att se årsskiftet som en nystart kan ibland kännas som en kliché. Samtidigt är det naturligt och oundvikligt att skiftet i kalendern får dig att reflektera över det som har varit och det som ska komma. Det är i grunden någonting väldigt positivt – du behöver mer av utvärdering och reflektion i ditt liv, inte mindre.

Men vad krävs för att utvärderingen och reflektionen ska ge konkret resultat? Kan årsskiftet verkligen bli en nystart – på riktigt, bortom alla halvhjärtade nyårslöften?

Svaret är ja. Men det hänger på att du tar dig själv och din nystart på allvar. Förändring och förnyelse är bland det svåraste som finns, och kräver därför ditt fulla fokus och engagemang.

Ärlig och konstruktiv självreflektion

Varje personlig förändringsresa måste börja med en grundlig utvärdering och självreflektion. Tänk igenom det år som har varit, och försök att få fram så konkreta minnen som möjligt. Vad har hänt under året? Vad har varit bra och vad har varit dåligt?

Det är väldigt viktigt att du också tänker på det som har varit positivt, även om det känns som att du har haft ett tungt år. Var stolt över och belöna dig själv för det.

När du sedan reflekterar över de negativa sidorna av det gångna året, bör du vara så lösningsorienterad som möjligt. En första övning för att hantera dessa kan vara att släppa taget, om det är möjligt.

Du kan bestämma dig för att vissa negativa tankar, eller händelser som du ältar, inte ska få följa med dig in i det nya året: ”Jag har tänkt den här negativa tanken länge nog. Nu räcker det.” I grunden handlar det ofta om att du måste förlåta dig själv och andra. Ingen är perfekt. Släpp det nu!

Sedan finns det såklart negativa sidor som du inte bara kan ”släppa taget” om, utan som kräver en förändringsresa. Det blir nästa steg.

Det är dock viktigt att poängtera att förändring och förnyelse inte behöver handla om någonting negativt som du vill sluta med eller bli av med. Förändringen kan lika gärna handla om att du adderar någonting positivt till ditt liv, som inte har funnits där tidigare. Eller att du gör någonting som är bra ännu bättre.

Målmedvetenhet och tydliga ramar

Vilken typ av förändring eller nystart behöver du/önskar du dig? Hur grundläggande och djupgående ska den vara? Har du tid och motivation till att göra en genomgripande förändring, eller vill du bara göra en småskalig justering av din tillvaro?

Oavsett vilket, så krävs det en mycket hög grad av målmedvetenhet för att du ska lyckas. Målmedvetenhet handlar bland annat om att avgränsa sig till en så tydlig, konkret och realistisk målbild som möjligt.

Du kan utgå ifrån en abstrakt målbild, men då måste du konkretisera den så mycket som möjligt. Du kan till exempel välja ett ”tema” för ditt nya år, eller ett värdeord som du vill ska prägla din tillvaro i högre utsträckning – till exempel ”kreativitet”, ”hälsa” eller ”vänlighet”. Men då måste du koka ned det till konkreta handlingar, aktiviteter och delmål.

Ett annat sätt att ta sig an förändringsresan kan vara att välja ut ett enda mål, och satsa allt på det. Det behöver inte ens vara storslaget – tänk på att en liten men tydlig förändring i tillvaron kan ge enorma svallvågor och få stor betydelse för hela ditt liv.

Oavsett hur du väljer att göra så är det viktigt att du delar upp ditt mål i mindre delmål, så att du kan mäta dina framsteg varje dag, vecka och månad. Gör upp en realistisk handlingsplan så att du vet exakt vad du behöver göra, steg för steg, varje dag. Det är också viktigt att målet och delmålen är tidsbundna.

Och kom ihåg en sak: Du behöver inte jobba med hela 2023 som tidsram, om det känns för stort och skrämmande. Du kan nöja dig med att sätta upp ett mål som är lagom stort för de kommande 3-4 månaderna, och sedan bryta ned det i delmål. Därefter gör du en ny självreflektion framåt våren, förhoppningsvis full av energi efter att ha uppnått årets första, stora mål – och redo att ta dig an nästa.

Sist men inte minst, kom ihåg att det finns mycket hjälp att få och många resurser att använda sig av om man vill lyckas med sin förändringsresa. Ta din personliga utveckling på allvar och sök den hjälp du behöver för att förverkliga dina mål och uppnå din fulla potential.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.