2022-08-02

Ta dig tid för självreflektion under semestern

Ta dig tid för självreflektion under semestern

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Semestern är en tid för vila, återhämtning och umgänge, men den erbjuder också ett utmärkt tillfälle för självreflektion. Att reflektera över sig själv och över de saker som känns viktiga i livet är nödvändigt för att undvika att fastna i ett ekorrhjul och bara leva på autopilot. Genom att samla dina tankar och sätta ord på dem kan du komma underfund med vad du egentligen vill framåt – och vad som krävs för att din vision ska bli verklighet.

 

Självreflektion kan uppfattas som ett flummigt begrepp, men om man ger det lite struktur så kan det vara en väldigt värdefull övning som också kan leda till konkret förändring i livet. Semestern är en särskilt bra tid för att reflektera, eftersom man då kan få lite distans till sin arbetssituation och till vardagslivet över huvud taget. När man är mitt uppe i jobbet kan det tvärtom vara svårt att zooma ut och se helhetsbilden – eller att zooma in på det som egentligen är viktigt. Därför rekommenderar vi starkt att man passar på att reflektera lite extra just under semesterveckorna.

Självreflektion handlar i grunden om att reflektera över två saker; dels över sig själv som person, dels över de områden i livet som är viktiga för en eller som tar stort utrymme i ens tillvaro.

Vad vill du uppnå – och vad håller dig tillbaka?

Reflektionen över dig själv kan delas in i flera underkategorier, beroende på vad du vill uppnå med din självreflektion och vilka frågor som känns viktiga för dig just nu. Du kan reflektera över dina grundläggande värderingar – som har en större inverkan på ditt liv än du kanske tror – och du kan reflektera över dina personlighetsdrag, hur de påverkar dig, ditt yrkesliv och dina relationer till andra människor. Att reflektera över sig själv handlar om att uppnå en högre grad av självinsikt, vilket också kan leda till ett bättre självledarskap.

Vad vill du uppnå i livet? Är du på rätt väg i förhållande till dina verkliga drömmar och mål? Om du vet med dig att vägen inte direkt är spikrak i riktning mot det du önskar, så måste du våga erkänna det för dig själv. Först då kan du vidta åtgärder för att komma närmare den vision du har för ditt eget liv.

Finns det någonting som begränsar dig i livet? I så fall kan självreflektion vara det första steget mot att frigöra dig från den begränsningen. Du kan göra det genom att träna upp din öppenhet inför tankar, idéer och insikter som du kanske inte riktigt har släppt in i ditt liv. Tankar som kanske rent av känns förbjudna. Är din dröm verkligen din egen, eller kommer den från dina föräldrar eller din omgivning? Finns det sanningar om dig och ditt liv som du inte vågar släppa fram eller yttra, för att de känns så tabubelagda? Träna dig på att tänka, skriva ner eller säga saker som du aldrig trodde att du skulle ge uttryck för. Bestäm dig för att inga premisser gäller längre, om så bara i korta sessioner av 15 minuters ocensurerad självreflektion.

Vilka är dina styrkor, när är du som bäst, och hur kan du tjäna andra människor? En god yrkeskarriär handlar inte bara om vad man själv vill, utan också om vad man har att erbjuda. Det är också viktigt för motivationen att veta att det man gör kan göra skillnad för andra människor. Dina styrkor i kombination med dina drivkrafter visar var du har mest att ge. Reflektera över dessa, hur du kan ge dem större utrymme och hur du kan bli både din egen och andras tjänare.

Schemalägg tid – och skriv!

Självreflektion handlar emellertid inte bara om att reflektera över sig själv, sin personlighet och sina drivkrafter, utan också om att reflektera över de områden i livet som påverkar en på olika sätt. Man kan till exempel reflektera över yrkeslivet, familjelivet, fritiden, det sociala livet, den fysiska och psykiska hälsan, och så vidare. Att dela upp livet i olika områden och kategorier kan vara ett bra sätt att få en överblick, så att man vet var det fungerar bra och var det skaver.

Man kan till och med välja att betygsätta olika delar av sitt liv, för att på ett konkret och drastiskt sätt bli klar över vad man bör fokusera på i sitt fortsatta utvecklingsarbete. Det handlar också om att prioritera – vilka delar är viktigast för dig? Vilka borde få mer utrymme? Vilka tar ett större utrymme än de egentligen förtjänar?

Det är också viktigt att se till att självreflektionen verkligen blir av och att den sker på ett någorlunda konkret och organiserat sätt. Ett bra sätt att komma igång kan vara att schemalägga en liten stund varje dag, kanske 20 minuter, som du ska ägna åt självreflektion. Använd gärna papper och penna, och bestäm dig för att du vid varje session måste skriva ner dina tankar och idéer – annars finns en risk att även de mest intressanta tankar försvinner lika snabbt som de kommit. Att skriva dagbok eller skriva ned sina slutsatser efter varje session av självreflektion kan därför vara en bra metod. Högre krav än så behöver du faktiskt inte ställa på dig själv – tanken är ju inte att du ska omvandla din semester till arbete, utan bara att du ska öppna upp för tankar och idéer som kanske inte riktigt får utrymme i arbetslivets tunga och grå vardag.

Självreflektion leder till självmedvetenhet och självledarskap. Ta dig tid att släppa fram dina tankar – även de som utmanar dig och ditt liv – så öppnar du upp vägen till en mer autentisk tillvaro där du verkligen kan uppnå din fulla potential.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.