2021-12-06

Undvik vinterdepressionen med dessa 5 tips!

Dela:

Undvik vinterdepressionen med dessa 5 tips!

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Vinterdepression är något som drabbar många av oss i varierande grad, ibland utan att vi ens reflekterar över det. Många upplever det nog som helt naturligt att man blir trött, omotiverad och passiv när mörkret och kylan drar in över landet. Men du behöver inte ha det så! Om du mår dåligt av årstiden så finns det mycket du kan göra för att tygla din ångest och istället lära dig att njuta av vinterns friska dagar och mysiga kvällar.

 

Först och främst – om du drabbas av en allvarlig vinterdepression ska du givetvis vända dig till sjukvården för att få professionell hjälp. Men om depressionen är av det mildare slaget så finns det väldigt mycket som du själv kan göra för att må bättre och få tillbaka din energi och motivation. Här kommer 5 exempel på vad du kan göra för att mota Olle i grind:

1. Håll fast vid ditt schema och dina rutiner.

När mörkret och kylan drar in över landet så är det lätt hänt att man sänker tempot, blir passiv och liksom ”går i ide”. Det behöver inte vara helt och hållet fel, men risken är att man dras in i en negativ spiral och blir mer och mer passiv och orkeslös för varje dag som går. En generell grundregel som kan vara bra att följa under vintermånaderna är därför att man ska upprätthålla sin normala vardag så mycket det bara går. Motstå frestelsen att ställa in allt och bara krypa ner under en filt. Försök istället att följa ungefär samma schema och rutiner som du har under det resterande året.

2. Ät rätt, sov rätt och rör på dig.

Det här hänger delvis samman med punkt 1, men tänk på att dessa faktorer är extra viktiga under de mörka vintermånaderna. Dålig kost eller försämrade sömnrutiner kan räcka för att ge upphov till en depression. Var också uppmärksam på din träning och motion – under vintern kan det kännas extra lockande att fuska med den, eftersom man är trött och utomhusklimatet känns mindre lockande. Om du har extra svårt att sköta motionen under vintern så kan det vara bra att hitta på ett spännande specialprojekt åt sig själv – varför inte testa en ny sport? Kanske köpa ett par skidor eller skridskor? Gör upp en särskild plan för hur du ska sköta motionen under vintern. Och kom ihåg: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

3. Planera in ljuset i vardagen!

De korta dagarna, solen som verkar gå ner innan den knappt har hunnit upp, är en av de främsta orsakerna till att man kan drabbas av vinterdepression. Ljuset är väldigt viktigt för oss människor, och därför måste du se till att det finns mycket ljus i ditt liv även i december och januari. Det kan vara svårt eftersom man har de arbetstider man har, och arbetsdagen kanske inte erbjuder så många möjligheter att vistas utomhus. Men försök ändå hitta sätt att planera in dagsljus i din vardag. Prata gärna om detta på arbetsplatsen, understryk hur viktigt det är för välmåendet och orken, så kanske ni gemensamt kan hitta lösningar. ”Promenadmöten” på vintern kanske inte övertygar alla, men man kan i alla fall lyfta frågan, eller andra liknande förslag för hur ni alla ska få tillgång till lite mer dagsljus.

Om inte annat så kan du själv kanske gå en promenad på lunchen. Det kommer du säkert inte att ha lust med, men tänk på vad du har att vinna på det i form av ork, energi och motivation i vardagen.

Dagsljuset är det som är allra viktigast, men det är också bra att se till att ha mycket och bra belysning runt omkring sig i hemmet och på arbetsplatsen, så att inte kvällarna blir alltför mörka.

4. Umgås socialt ibland – även om du inte har lust.

På vintern är det som sagt vanligt att man sänker tempot och tappar lusten till sådant som man i vanliga fall gillar, inklusive socialt umgänge. Man känner sig kanske inte lika lockad när både man själv och den man förväntas umgås med är trött, deppig och snuvig. Och man behöver inte nödvändigtvis umgås lika mycket som man gör under de andra årstiderna, att ha lugna och avkopplande hemmakvällar kan också vara bra. Men om det sociala umgänget uteblir alltför ofta så riskerar det att spä på en framväxande vinterdepression. Människan är trots allt skapad som ett socialt djur. Därför kan det vara klokt att ibland tvinga sig själv att umgås med andra, även om man inte har lust till det i vintermörkret. Planera gärna in socialt umgänge i förväg, så blir du kanske mindre benägen att ringa återbud.

5. Odla rätt sinnesstämning!

Ditt mående och din sinnesstämning är faktiskt någonting som du delvis själv väljer. Det kan handla om så banala saker som vilken musik du lyssnar på, vilka filmer och tv-serier du väljer att titta på, eller vilka intryck du väljer att släppa in i tillvaron. Om du släpper in det som är mörkt och dystert, så blir också ditt sinnelag mörkt och dystert. Tänk lite kritiskt kring din mediekonsumtion, vilka saker du väljer att haka upp dig på i sociala medier, vilka debatter du väljer att följa, hur mycket crime du väljer att se på Netflix. Vissa saker som kanske känns mysiga i vintermörkret kan istället bli deprimerande, om de får för stort utrymme.

Du kan också välja hur du vill förhålla dig till julen. Den kan kännas stressig och ångestfylld, eller mysig och inspirerande, beroende på hur du väljer att se på den. Definiera vad jul är för dig, om du utgår ifrån att jul ska vara ett positivt begrepp. Är det att dricka glögg och umgås med familjen, utan några vidare krav? Är det att laga riktig julmat eller att gå ut och njuta av naturen? Är det att hjälpa andra, eller att äntligen få rå om sig själv? Eller är det att strunta i julen och göra någonting HELT annat istället?

Det bestämmer bara du. Det viktiga är att aktivt och medvetet ge ljuset en chans under de mörka vintermånaderna, istället för att bara acceptera mörkret och gå i ide. Utmana den begynnande vinterdepressionen – så kommer du upptäcka att den är allt annat än oundviklig.

Prenumerera på kunskap!

I vårt nyhetsbrev får du ta del av det senaste inom områden som personlig utveckling, ledarskap, motivation och såklart coaching! Vi ger dig tips under hela din utvecklingsresa, unika erbjudanden och insikter från våra experter på Zebrain Labs.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.